Har du smerter relateret til hofte, knæ eller fod?
Hvis du har pådraget dig en skade, som du er generet af i din hverdag, kan det være en mulighed at opsøge en osteopat. Skaden kan være opstået ved sportslig aktivitet, ved aktivitet i dit hjem og have eller på din arbejdsplads. Jeg har stor erfaring med at afhjælpe smerter, der er opstået ved sport og overbelastning.
Sports- og overbelastningsskader kan fx resultere i smerter relateret til hofte, knæ eller fod. De påvirkede strukturer er knogler, brusksvæv, ledbånd, sener, muskler, nerver og blodkar.
Smerten kan opstå akut eller komme snigende. Ofte kender vi ikke den udløsende årsag til at vi får ondt. Smerten kan opstå på baggrund af en kompensation for et andet problem i kroppen eller en tidligere skade, som vi ikke har fået behandlet eller genoptrænet korrekt.
Et godt eksempel er, at du efter at have forstuvet din ankel kan opleve at du gentagne gange vrider rundt på den. Dette sker pga. en ubalance i strukturerne omring leddet og kan på sigt medføre en fejlstilling i foden med påvirkning af bækkenets stilling mm.
De klassiske diagnoser på problemstillinger i relation til hofte, knæ og fod er:
- Tendinitter som er en betændelse i en muskelsene eller i senen, hvor den er hæftet fast på knoglen. Ofte benævnt som achilles tendinitis, løberknæ (giver smerter på ydersiden af knæet), springerknæ (giver smerter fortil under knæskallen) seneskedehindebetændelse i senerne i underbenet og over ankelleddet.
- Fascitis som er en betændelse i bindevævet, ses typisk ved facitis plantaris som giver smerter i fodsvangen og hælen.
- Bursitis som er en betændelse i en slimsæk. En slimsæk er et lille væskefyldt hulrum, som letter glidningen mellem muskler, sener og knogler. I hoften er der slimsække på ydersiden og forsiden af lårbensknoglen og i knæet er der ligeledes flere slimsække, der kan blive irriteret.
- Perifer nerveafklemning som kan opstå ved at nerven bliver afklemt i dens forløb ned i benet, de steder hvor der er snævre pladsforhold. Ses typisk i ballen, på forsiden af hoften, i lysken, ved knæet og ved passage over ankelleddet.
- Muskellæsioner kan opstå ved en forstrækning, fibersprængning eller ved et slag på musklen.
- Forstrækninger eller overrivning af ledbånd eller ledkapsel.
- Artrose som er slidgigt og kan give nedsat bevægelighed.
Ved akut skade er det vigtigt at danne sig et overblik over skaden og opsøge skadestue eller egen læge, hvis du er usikker på om der er brud eller andre læsioner. Dernæst er det vigtigt at begrænse skadens omfang ved at følge ”POLICE”, som er retningslinjer for akut skadesforebyggelse. POLICE betyder, at det skadede væv skal beskyttes (Protection), men at vævet skal udsættes for Optimal Loading (OL), dvs. så stor belastning som muligt uden at vævet skades yderligere. Bogstaverne ICE står for is (Ice), kompression (Compression) og løft (Elevation).
Hvis du har smerter i kroppen, som ikke går over af sig selv, kan det være relevant at kontakte en færdiguddannet osteopat.
Som osteopat er jeg uddannet i at foretage en grundig fysisk undersøgelse af din krop. Såfremt der er behov for yderligere udredning, eller hvis der er behov for supplerende behandling fra andre faggrupper, kan jeg tilråde dette.
Den fysiske undersøgelse indledes med en samtale, hvor formålet er at afdække dine symptomer. Herefter vil jeg fysisk gennemgå hele kroppen for at finde årsagen til dine smerter.
Den osteopatiske behandling skræddersyes ift. dine problemer. Behandlingen er blid men effektiv og består af manuelle teknikker, der udføres med hænderne.
Formålet med den osteopatiske behandling er at normalisere blodgennemstrømningen, således at nerver, bindevæv, muskler, sener, ledbånd og knogler får de optimale betingelser for at hele op efter en skade. De osteopatiske teknikker korrigerer restriktioner og kompensationer i led, bindevæv, nerver og muskler vha. blid manipulation, mobilisering, tryk og stræk.
Ifm. behandlingen vil du desuden modtage råd og vejledning ift. den skade du har pådraget dig.